nedelja, 18. marec 2018

12 razlogov, zakaj moramo redno piti vodo



Ker je poletje pred vrati - roko na srce kaj pa je to le še 3 meseci nas ločijo. In o vodi sem pisala že ogromno je zdaj skrajni čas, da greš v dan z vodo! Strnila sem 12 razlogov zakaj začni piti vodo že danes. Odkrila sem tudi kolikšnem času lahko kako zdravstveno težavo odpraviš prav s pitjem vode in pri kakšnem % dehidriracije je tvoje telo in zdravje v nevarnosti! 
1. razlog: Naše telo je sestavljeno 75-80% iz vode. Kri je sestavljena iz 80% vode in potrebuje vodo za tvorbo novih krvnih celic. Možgani vsebujejo celo 85% vode, zato so zelo občutljivi na vsak pojav dehidracije ali manjšo vsebnost vode v njih. Kosti so sestavljene iz 50% vode in ravno tako potrebujejo vodo za tvorbo novih kostnih celic.

2. razlog: Športni dosežki
Redno pitje izboljša tudi vaše dosežke na športnem področju. Zelo pomembno je, da pijete pred treningom in po njem.


3. razlog: S pitjem vode lahko dejansko zmanjšate bolečine v telesu, saj voda spravi v pogon vaš limfni sistem. Ta namreč skrbi za odstranjevanje strupenih snovi iz vašega telesa in za svoje delovanje potrebuje vodo.


4. razlog: Voda odstranjuje škodljive snovi oziroma toksine iz vašega telesa – preko limfnega sistema, ledvic in črevesja. S pitjem vode poskrbite za zadostno navlaženost sklepov in tako zmanjšujete morebitne bolečine v sklepih ter njihovo pretirano obrabo.

5. razlog: Zdravo za srce
Če boste čez dan redno popili vsaj 3 litre vode, boste hitro zmanjšali tudi možnosti za srčni napad. Šest let trajajoča študija ameriškega inštituta za epidemiologijo je pokazala, da pet kozarcev vode na dan za kar 41 odstotkov zmanjša tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta (v primerjavi s tistimi, ki so na dan popili le dva kozarca vode na dan).


6. razlog: Voda uravnava metabolizem, zato morate piti veliko vode, še posebej, če ste nekoliko obilnejše postave. Pitje vode je eden najboljših načinov v boju proti prekomerni telesni teži. Najprej zato, ker že sama voda ni kalorična, kot so kalorične gazirane pijače in sladki sadni sokovi. Potem tudi zato, ker pogosto mislimo, da smo lačni, vendar pa smo v resnici žejni. Zato preden posežete po kaloričnih prigrizkih raje popijte kozarec vode in morda vas bo želja po hrani minila sama od sebe.


7. razlog: Pitje vode čisti vašo kožo in ji daje sijaj. 

Večina ljudi, ki začne redno piti dovolj vode, vam bo povedala, da je njihova koža dobila povsem drugačen sijaj, izboljša pa se tudi njena struktura. Seveda se spremembe ne bodo zgodile čez noč, a že teden dni rednega pitja se bo poznal na vaši koži.


8. razlog: Sicer za glavobole obstaja mnogo razlogov, vendar pa je dehidracije med zelo pogostimi. Če ob tem občutite še žejo, je zagotovo ravno to vzrok.

Eden od znakov dehidracije je glavobol. Če vas pogosto boli glava, se najprej vprašajte, ali popijete dovolj tekočine, predvsem vode.

9. razlog: Pitje vode v kombinaciji z vlakninami pospešuje počasno prebavo in preprečuje nadležno zaprtje. Naš prebavni sistem namreč potrebuje veliko vode, da lahko deluje brezhibno.
Telo za pravilno prebavljanje hrane potrebuje tudi pravšnji odmerek tekočine. Voda pogosto pozdravi bolečine v trebuhu, saj pomaga telesu pri prebavi.



10. razlog:  Voda odplakne vse. Verjemite le poskusite se oprhati takoj, ko pridete domov iz napornega dela. Obožuješ kopeli? Ne glede na letni čas le, da je dovolj veliko dišeče pene. Ko se potopiš vanjo se ti zdi kot, da te ta nazaj nežno objame.

11. razlog: Nova energija
Če ste dehidrirani, vam hitro pade energija, počutite se utrujeni – že rahla dehidriranost močno zmanjša človekovo energijo. Če ste žejni, to pomeni, da ste že dehidrirani, to pa vodi v utrujenost, šibkost mišic, dremavost ....

12. razlog: Zmanjšano tveganje za raka
Vsakemu 27. moškemu postavijo diagnozo raka na sečnem mehurju, ki je sedmi najpogostejši malignom pri slovenskih moš­kih. Na srečo pa varovanje ne bi moglo biti preprostejše: pitje vode lahko pomembno zmanjša tveganje za raka na sečnem mehurju, pravijo raziskovalci s Harvarda.
V njihovi študiji so ljudje, ki so popili šest 2,5-decilitrskih kozarcev vode na dan, imeli za 53 odstotkov manjše tveganje za razvoj te bolezni. Voda razredči urin in koncentracijo kancerogenov v njem, hkrati pa tudi poveča potrebo po uriniranju in tako skrajšuje čas, v katerem so kemikalije v stiku z mehurjem.


Učinki pomanjkanja vode:

1 % dehidracija nezaznavno zmanjšanje telesnih in duševnih zmogljivosti, agresivnost, kronična utrujenost,
5 % dehidracija začetni klinični znaki,
10 % dehidracija dobro izraženi klinični znaki,
15 % dehidracija šokovno stanje,
20 % dehidracija smrt.

Zaradi kroničnega pomanjkanje vode naše telo razvije varčevalne ukrepe, ki potekajo s posredovanjem histamina, prostaglandinov in kinina. Pojavijo se različne alergije, kronične bolečine, kot so zgaga, revmatične bolečine, bolečine v križu, bolečine v prsnem košu, bolečine v nogah, glavobol, zvišan krvni tlak. Kot kažejo najnovejše raziskave, se zmanjša imunska sposobnost organizma. V skrajnem primeru lahko nastanejo različni raki na sečilih, rodilih in dojkah.

KOLIKO DNI JE POTREBNO PITI VODO, DA SE STANJE IZBOLJŠA?

1.visok krvni tlak – 30 dni
2.gastritis – 10 dni
3.diabetes – 30 dni
4.zaprtje – 10 dni
5.rak – 180 dni
6.TB – 90 dni
















Lep modni in fit pozdrav & ne pozabite- Every day is a fashion day!

Sara









Ni komentarjev:

Objavite komentar