petek, 30. december 2016

Rdeče silvestrovo



Rdeča barva je sinonim za ljubezen, strast, Za valentinovo in Božič je največkrat posežena barva perila a rdeče perilo ni rezervirano le za prej omenjena dogodka pač pa tudi za novo leto. Običaj pravi, da nošenje rdečega perila za novo leto prinaša srečo.


Italijani, ki naj bi zakrivili tradicijo nošenja rdečega perila, pravijo, da rdeča barva simbolizira kri in srce. Ta v prenesenem pomenu predstavljata življenje – in v času novega leta potrebujemo predvsem energijo, ki bo to življenje obdržala pri moči v celem naslednjem letu. Srce pa je seveda tudi simbol ljubezni, zato naj bi rdeče spodnje perilo prinašalo tudi srečo v ljubezenskem življenju. Nošenje rdečega perila ima najdaljšo tradicijo v Italiji. Kljub temu da je bila na tem področju živo rdeča barva nekaj posebnega že v času Rimljanov, pa je menda rdeče perilo postalo del novoletnega izročila v srednjem veku. Danes si je sicer težko predstavljati, da so v umazanih, razuzdanih in z današnjega vidika precej nenavadnih časih nosili rdeče perilo in marsikdo ob tem presenečeno doda: so v srednjem veku sploh nosili spodnje perilo?



No, zato bo pač treba enostavno verjeti tako Italijanom kot Špancem, ki pravijo, da izvirajo novoletne rdeče spodnjice prav iz tistega obdobja. Če razmišljamo nekoliko bolj »pametno«, pa seveda lahko ugotavljamo, da sta več stoletij dolga tradicija in srednjeveški izvor morda le dobra marketinška zvijača, ki je pomagala ljudi prepričati, da v dneh pred silvestrovim množično obiskujejo prodajalne s perilom ter zahtevajo tistega, ki si ga marsikdo na običajen dan ne upa obleči: rdečega!
Rdeča velja danes za zimsko praznično barvo. V času božiča dominira zaradi najbolj priljubljenega bradatega debeluha, ki po zaslugi multinacionalke s sladko karamelno pijačo nosi prav rdečo barvo.


Ker so si božični in novoletni prazniki blizu, se je te rdečine nalezlo tudi silvestrovo. Sicer pa velja povedati, da je rdeča v sivih, turobnih zimskih dneh, zagotovo barva, ki nas spravi v dobro voljo ter nas napolni z energijo.


No kakorkoli. Verjemite ali ne sploh ni pomembno pri meni gre za popolnoma naključno tradicijo, ki ji poskušam hote ali nehote slediti. Tako sem se odločila, da letos ne posežem po klasičnih kosih ampak po modernem bodiju v kombinaciji rdeče, črne in čipke seveda.


 Lep modni pozdrav & ne pozabite- Every day is a fashion day!

Sara

Jewelry, styling & model - Sara Savnik


Ni komentarjev:

Objavite komentar